Juokas ima iš to Irano. Karine prasme Iranas gali karščiuotis prieš vieną JAV lėktuvnešį, bet tikrai ne prieš JAV. Tegul dar tą vieną lėktuvnešį paima, tada žiūrėsim. Apskritai, lėktuvnešiai pavieniui neplaukioja, plaukioja su visa flotile. Jeigu jis ten vienas, tai gal jame nei naikintuvų nėra, gal siunčia kaip provokaciją a'la pradėkit karą, o mes tada jau išsiaiškinsim

Aš asmeniškai manau, kad Iraną į vietą pastatyt jau seniai reikėjo. Kita vertus, nesinori, kad kaip visada "Vakarai" būtų vadinami "agresoriais", nesinori aukų ar karų, jei jų galima išvengti. Tačiau tokiai valstybei, kaip Iranas, aš tikrai nejaučiu pagarbos. Be to pačioms JAV vargu ar dar vienas karas būtų parankus finansine prasme, o rimtų partnerių jos kaip ir neturi. ES pajėgos apverktinos, nes normaliai prieš Gadafį susiorganizuot nepajėgė be JAV. Stipriausia NATO valstybė, esanti arti Irano, yra Turkija. Turkija yra viena stipriausių NATO narių karine prasme, pagal
šiuos duomenis, trečioji po JAV ir DB. Tai galėtų būt didelė parama, bet aš abejoju ar turkija ryšis itin aktyviems veiksmais, greičiau prisidės logistiškai ir pan., bet ne fronte.
Dar atsiminkim, kad neseniai JAV buvo dislokavusi pajėgas abiejuose Irano šonuose: Afganistane ir Irake, todėl JAV turi puikias strategines pozicijas tokiam karui. Net jei beturi ten mažai karių, yra pakankamai išsianalizavusi to regiono reljefą ir kitus niuansus, žino logistikos kelius, gali greitai atkurti rekiamą infrastruktūrą.
Visa tai rašydamas suprantu, kad Iranas būtų gerokai imtesnis varžovas nei Irakas ar juo labiau Afganistanas. Tačiau prieš JAV jie tegali kariaut partizaninį karą, o teritorine prasme labai greitai pralaimės ir pats sąsiauris bus atlaisvintas savaičių laikotarpyje.
Šį pranešimą redagavo Giedrius: 04 sausio 2012 - 04:20